Glasvezel Internet | Glasvezel Internet en TV | Glasvezel Alles in 1 Pakket

Kies uit ons aanbod abonnementen: Glasvezel Internet, Glasvezel internet en TV of Glasvezel Alles in 1 Pakket.

| Glasvezel Internet |

Bekijk ❯❯

| Glasvezel Internet en TV |

Bekijk ❯❯

| Glasvezel Alles in 1 Pakket |

Bekijk ❯❯

Wat is glasvezel internet precies?

Gebruikmaken van glasvezel internet betekent internetten via een stabiel en razendsnel netwerk. Grote bestanden downloaden, films streamen en videogames delen is zo geen enkel probleem. Zelfs niet wanneer deze activiteiten tegelijk plaatsvinden. Omdat er steeds meer glasvezelverbindingen worden aangelegd, kan een toenemend aantal huishoudens in Nederland gebruikmaken van glasvezel internet. In het kiezen van je provider bestaat vandaag de dag ook meer dan genoeg vrijheid. De modemrouter ontvang je doorgaans in bruikleen.

Het verschil tussen glasvezel internet en de gewone kabelverbinding

Glasvezel internet verdient vandaag de dag volgens velen de voorkeur boven een kabel- of DSL verbinding. Niet alleen is glasvezel internet sneller en stabieler, ook is het op afstand betrouwbaarder. Dit komt doordat glasvezel internet de signalen via licht verzendt. De internetsnelheid neemt daardoor niet af wanneer je je verder van de centrale bevindt. Ook externe factoren, zoals de aanwezigheid van meerdere personen op hetzelfde adres die allen van het netwerk gebruikmaken, verstoren de snelheid van glasvezel internet niet.

Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Glasvezel wordt ook wel fiber genoemd en is, zoals de naam je al doet vermoeden, een letterlijk haarfijne vezel van glas. Het is mogelijk om door deze dunne vezels licht te transporteren ten behoeve van datatransport. De snelheid van glasvezel internet wordt vooral merkbaar tijdens het uploaden van bestanden, wat net zo snel gaat als het downloaden ervan. Een glasvezel bestaat uit twee soorten aan elkaar gesmolten glas, waardoorheen middels laserlicht informatie wordt verzonden.

Dat laserlicht knippert op zeer hoge snelheid. Des te hoger de frequentie van het knipperen, des te sneller de informatie wordt verstuurd. Door interne reflectie blijven de signalen binnen de vezel, waardoor geen snelheidsverlies optreedt. De lichtsignalen vormen samen een serie van punten en strepen, eigenlijk net zoals bij morsecode. Je modem kan deze serie omzetten in de ‘echte’ informatie. Behalve internetten kun je via glasvezel overigens ook bellen en televisie kijken. Ook dit verloopt dan dus via internet, zodat je de analoge lijn kunt opzeggen.

Mbps

De snelheid van een internetverbinding wordt uitgedrukt in kilobit per seconde, ook wel Megabit per seconde (Mbps) genoemd. Internet met een snelheid van 10 Mbips doet er een seconde over om tien Megabits binnen te halen. Om dit wat duidelijker te maken: er passen 8 Megabits in 1 MB (Megabyte). De internetsnelheid van glasvezel internet is vaak 50, 100 of zelfs 500 Mbps. Deze snelheden zijn voldoende voor bij zwaar gebruik. Afhankelijk van waar je woont, kan glasvezel internet snelheden tot wel 1000 Mbps behalen.

Hoe snel is glasvezel internet: een praktijkvoorbeeld

Met kabelinternet kun je overigens net zo snel downloaden als met glasvezel internet. Alleen kun je met die laatste ook net zo snel uploaden, wat bij andere soorten internetverbindingen dan weer niet mogelijk is. Wat het gebruik van glasvezel internet in de praktijk betekent? Stel je voor dat je een film van 750 MB wilt downloaden met een snelheid van 100 Mbps, dan maak je de berekening 750 MB x 8 = 6000 Mbps. Dit getal deel je door 100, waardoor je uitkomt op 60. Je hebt dus slechts zestig seconden nodig om de hele film te downloaden. Zo kan de pret meteen beginnen!

<